Valencia is een prachtige stad (maar goed ook, als je weet hoe veel moeite het ons heeft gekost er te komen), maar je moet niet denken dat het er ‘hip’ is. Dus niet op zoek gaan naar kleine fancy winkeltjes zoals concept stores, want die ga je dus niet vinden. Maakt niet uit wat ze je proberen wijs te maken. Niet getreurd, want er is genoeg wat je wél kunt doen in Valencia. Hier een paar dingen die je absoluut moet doen als je in Valencia bent.

1. Naar The City of Arts and Sciences gaan

Sowieso mijn favoriet in Valencia. Toen wij er heen gingen hadden we geen idee wat het nou precies was, dus dat zal ik even uitleggen, zodat jij, onschuldige lezer, niet straks ook pas bij het kopen van je tickets ontdekt waar je nou eigenlijk bent beland. Het is een groot terrein met meerdere supermooie, moderne gebouwen met inhoud. Per gebouw moet je een losse ticket kopen, dus bedenk goed waar je heen wilt, want het is niet goedkoop. Zelf vond ik de Oceanogràfic het mooist; dit is een enorm aquarium, het grootste van Europa. Als je hierheen gaat, zorg dan dat je even van tevoren kijkt wanneer de dolfijnenshows zijn, want die zijn echt heel vet. Verder heb je daar ook nog een enorme bioscoop, de Hemisferic, en een science museum, dat ik persoonlijk niet heel interessant vond. Ik dacht dat het een soort Nemo zou zijn, maar da’s dus niet zo. Ook moet je daar even (gratis) door de Umbracle heen lopen, dat is een lange, soort van overdekte wandelgang met allemaal palmbomen en andere tropische planten, heel mooi.

^ Science Museum

^ L'Umbracle

 

2. De San Nicolas bezoeken

Eerst wilden we er niet in, omdat het geld kost, maar de San Nicolas is echt een prachtkerk. Vanbinnen is het één groot museum. Elke vierkante centimeter is kleurrijk beschilderd, ook het plafond. En er staan prachtige beelden met enorme hoeveelheden goud.
Overigens hebben wij er uiteindelijk niet voor betaald, omdat we op maandag gingen, vermomd als ‘prayers’.


3. Eten

Heel belangrijk, kinderen. Als je niet eet, dan ga je dood. Men zegt dat je in de wijk El Carmen het beste kunt eten, maar bedenk wel dat alles daar pas open gaat rond 21 uur. Just so you know. Dus niet daar om half7 heen gaan en dan helemaal sterven en jezelf krijsend te gronde werpen als ze niet klaarzitten met grote schalen vers voedsel om recht je mondje in te smijten. Zelf heb ik heel lekker pinxos gegeten bij Sagardi, in het centrum van de stad. Pinxos zijn kleine hapjes die je zelf kunt pakken, met stokjes erin. Na afloop telt de serveerster hoeveel stokjes je hebt en daar betaal je dan voor. Bij Sagardi was het 2 euro per stokje. WAARSCHUWING: er zitten alleen maar Hollanders!
En wat drinken betreft: mocht je zin hebben in koffie op de manier zoals je het kent van thuis, ga dan naar Federal, dat is een Spaanse keten die nogal is gericht op de hippe Spanjaard, en waar je dus gewoon een latte kunt bestellen, in plaats van cafe con leche.

^ Federal


4. Naar de Mercat Central gaan

Bij de Mercado Central kun je allerlei typische Spaanse producten kopen. Het is een enorme overdekte markt die elke dag open is, behalve op zondag. Naast vers fruit, vlees en kruiden, hebben ze er ook heerlijke belegde broodjes voor weinig geld. Plus: het is een supermooi gebouw, vanbinnen en vanbuiten.
Goed om te weten is wel dat men in Valencia nog heel trouw aan siësta doet: alles gaat dicht rond 15 uur. Het meeste opent wel weer in de avond, dus dan kun je weer lekker verder met geld uitgeven aan lelijke souvenirs ed.

^ Mercat Central

^ Kraampje in de Mercat Central


5. Horchata kopen

Overal in Valencia zul je kleine kraampjes aantreffen met oudere vrouwtjes erachter. Hier kun je horchata kopen, een typisch drankje dat iedereen daar drinkt. Het is een soort melk die van speciale noten is gemaakt, en verrassend genoeg is het heel lekker! Koud en zoet.

^ Horchata


6. Goed om je heen kijken

Beetje een stomme tip misschien, maar ik heb gemerkt dat Valencia het vooral moet hebben van hoe mooi alles gemaakt is. Het gaat meer om de buitenkant van de gebouwen, dan om de binnenkant. Overal staan heel casual de prachtigste huizen en fonteinen. Dus gewoon goed om je heen blijven kijken en genieten van alle mooiheid.

^ Random gebouw in Valencia


7. Een kijkje nemen in El Corte Inglés

Ook al heb je geen geld, kan het alsnog de moeite waard zijn om even een van de filialen van de Spaanse versie van Bijenkorf in te lopen. El Corte Inglés is een stuk rommeliger wel, maar ze hebben er alle dure merken, dus genoeg mogelijkheid geheel blut te geraken.


8. Tweedehands shoppen bij Flamingos Vintage Kilo Store

Nog een leuke Spaanse keten, maar dan een stuk goedkoper. Ze hebben er allerlei vintage kleding, ook van typische Spaanse merken zoals Concaos. Best vet.


Ter afsluiting zijn hier nog een paar dingen die je beter niet kunt doen:


1. Naar Plaza de Toros gaan, zeker niet als je een stier bent. Hier zullen ze je dan namelijk vermoorden op gruwelijke wijze, en er zal ook nog eens een publiek bij zijn dat juicht wanneer je sterft.
 
2. Naar een ‘gezellig’ restaurant gaan. Tenminste, niet als je zin hebt om authentiek Spaans te gaan dineren. Dan moet je namelijk gewoon naar een tl-buizencafé gaan; in de ‘gezellige’ tentjes zitten alleen maar toeristen.
 
3. Verwachten dat je je koffers/backpack van 1000 kilo bij een restaurant of café kwijt kunt, zodat jij lekker lichtvoetig de stad kan gaan verkennen. Niet doen. Gewoon gelijk naar het station gaan en betalen voor die kluisjes, want voor je het weet ben je een hele dag wanhopig bij obers aan het smeken op je blote knietjes, zonder resultaat. Ik spreek uit ervaring.
 


Reacties  

# Dian 06-08-2018 16:27
Oh wat een leuk stukje en een goeie tips! En geweldige foto's! Dank je!
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer

Plaats reactie


Blijf op de hoogte!