Aangezien ik reeds mijn biezen heb gepakt en niet langer woonachtig ben in Utrecht maar in Amsterdam, voelde ik mij verplicht nog even een kleine ode aan eerstgenoemde heerlijke, lieve stadje te doen waar ik de eerste negentien jaar van mijn leven heb gewoond. Ik dacht eraan een hotspots blogje te maken, maar let’s face it: er zijn nog honderd miljoen andere hotspots blogs over Utrecht en die zijn stuk voor stuk groter dan Fablious.nl. Dus in plaats van stiekem online de meest hippe hotspots ooit op te zoeken en vervolgens te gaan doen alsof ik daar al mijn hele leven kom, heb ik hier een paar favoriete plekjes in Utrecht op een rij gezet, waar ik ook écht heen ga.

1. Achterop

Een fietsenmaker is misschien een wat eigenaardige zaak om de lijst van hotspots te beginnen, en het is ook echt niet zo dat ik er graag hele middagen doorbreng, maar er is nu eenmaal erg vaak iets aan de hand met mijn fiets (gotta love Cortina), en toevalligerwijs gebeurt dat ook altijd als ik sowieso al een kutdag had, waardoor ik meestal half jankend de zaak binnenloop, verlangend naar troostende woorden, en bij Achterop krijg ik die standaard (wat, nu ik erover nadenk, een enorm pientere woordgrap is van mij). Ik weet niet of jullie ook altijd – maar dan ook echt ALTIJD – schandelijk worden afgezet bij de fietsenmaker, maar ik dus wel, en net toen ik dacht het vertrouwen in de eerlijkheid van fietsenmakers voorgoed verloren te hebben, stuitte ik op Achterop en dat veranderde mijn leven. Nee maar serieus, dit is echt de chillste fietsenmaker ooit, heel klein en een beetje achteraf (wat ben ik toch een woordkunstenaar), en echt een aanrader voor alle Utrechters.

St Jacobsstraat 201


Vanaf hier heb ik ze ingedeeld per categorie. Te beginnen met de life essential: koffie. Die haal ik bij:

2. 30 ML

Hier ga ik altijd heen om te bloggen, omdat het lekker groot en onpersoonlijk is (hallo, ik wil gewoon niet dat jan en alleman dit kan lezen, is gewoon privé ja). En de koffie is heel lekker. Vooral de iced latte. En ze hebben mooie glazen, dat moet gezegd. En ze doen niet moeilijk als je urenlang blijft teren op 1 kopje koffie, zoals bij Coffee Company, die ik boycot. True story.

Vredenburg 23

3. Rocking Chair

Als ik in de ochtend koffie nodig heb, maar ik ben niet in de gelegenheid deze zelf te zetten, omdat dat simpelweg buiten mijn macht ligt, dan haal ik een latte bij Rocking Chair. Superaardige mensen en oprecht de lekkerste koffie van Utrecht. Wel een beetje uit de loop helaas, maar je moet wat over hebben voor echt goeie koffie, toch.

Willem van Noortstraat 88

4. Blackbird Coffee and Vintage

Leuk klein koffiespotje aan de Oude Gracht, waar je gezellig kunt zitten en for some reason ook tweedehands racefietsen kunt kopen. Vraag me niet wat er precies omging in het hoofd van degene die dit eigenaardige concept bedacht. Pluspunt: de koffie is goedkoop! (En doe nu maar niet alsof dat niet de enige reden is dat je hierheen zou gaan, sloeber die je er bent.) Kijk trouwens wel eerst even of ze open zijn, want dat is zeg maar echt nooit.

Oudegracht 222

5. The Village

Harde muziek en geen wifi, dus niet denken dat je hier lekker vredig kunt gaan zitten met je laptop, want je zult al je concentratie nodig hebben om de muziek te blokken, terwijl je gestaag blut raakt op je internet. Wel is het er heel gezellig en nogal hipster, en ze hebben hele lekkere koffie. Vooral de iced latte met havermelk. Klinkt misschien nogal exotisch, maar boeie, als je nooit eens jezelf uitdaagt om iets wilds te doen leef je toch een miserabel kutleven.

Voorstraat 46

6. Spelbos Meubelrestauratie

Deze hippe hotspot is helaas niet openbaar toegankelijk, tenzij je op goede voet staat met mijn vader, de eigenaar van de werkplaats. Toch moet ‘ie in deze lijst, want elke keer als ik erlangs fiets en zie dat mijn papa aanwezig is, stap ik af om even gezellig koffie te drinken uit een leeg augurkenpotje aan de werf.

Oudegracht 239-241

Mezelf op uiteenlopende dagdelen op andere manieren volproppen doe ik bij:

7. Anne&Max

Dit is mijn favoriete plekje om te ontbijten. Ze hebben van alles op dat gebied: hartig, zoet, veel, meer en een hele lekkere chai latte. En het zit lekker dichtbij het shopping centre, zodat je, eenmaal volgestopt met voedsel, jezelf heel gemakkelijk de winkelstraten in kunt slepen. Ideaal.

Donkere Gaard 4

8. Broodje Mario

Iedereen die denkt dat de broodjes van de Boons wel lekker zijn, of die van Broodje Ben, of een andere walgelijke tent, heeft ongetwijfeld nog nooit een broodje Mario gegeten, want god, wat zijn die lekker. Niet extreem goedkoop of zo, en je kunt alleen contant betalen, maar geloof me: het is het waard. Ze zijn super simpel, super vers en de allerbeste lunch van heel Utrecht. En dan bij voorkeur opeten aan de Werf, tussen de duivenstront en hongerige eenden.

Oudegracht 130-132

9. Louis Hartlooper Café

LHC ligt aan het begin van de Twijnstraat (of het einde; zie dat maar eens uit te vogelen, slimmerik) en is in eerste instantie een bioscoop, of eigenlijk een filmhuis, maar ik ben helaas zo’n oppervlakkige bitch die alleen van films houdt van het type Kinepolis-romcom, dus wat ik voornamelijk doe bij Louis is biertjes drinken in de avond als ik zin heb in een gezellig plekje met vriendelijk personeel en die filmhuissfeer. En meestal ga ik daarna alsnog naar Kinepolis omdat ik zin heb gekregen in de bios.

Tolsteegbrug 1

10. La Fontana

Zonder twijfel de beste pizzatent van Utrecht, met de liefste werknemers (van het soort dat Gratis Drankjes aanbiedt, alleen maar omdat je bestaat), is La Fontana aan de Gracht. Het is kleinschaliger dan bijvoorbeeld Il Pozzo, maar ook veel gezelliger en goedkoper. Je kunt hier ook buiten aan het water zitten, en het is er veel minder druk dan bij andere Italiaanse restaurants. Ik persoonlijk vind het altijd een stuk prettiger eten als ik niet de plakkerige rug of schouder voel van smerige mede-restaurantgangers, of hun adem kan ruiken en bovendien al hun levensmoeie gesprekken hoor. Enige minpuntje van La Fontana is dat ze geen kraanwater schenken, wat ik belachelijk vind aangezien Utrecht erom bekend staat het lekkerste kraanwater van Nederland te bezitten. Maar goed, dat gratis drankje compenseert hier dan wel weer voor.

Lange Viestraat 1

11. Gys

Bij Gys ga ik avondeten voordat ik (surprise) naar de film ga, want ze zijn er superaardig, heel snel en het eten is allemaal vega. Of vegan. Iets goeds in elk geval. En, als was het door God zelf zo bepaald, het zit op twee stappen afstand van mijn favoriete bioscoop.

Voorstraat 77

Wat me brengt op het volgende, namelijk mijn Vermaak, dat ik zoek bij:

12. Bioscoop City

Als er iets is wat ik heerlijk vind, is het wel naar de film gaan, en dat doe ik dan het liefst bij City, omdat dit nog zo’n echte ouderwetse bios is, met rode fluwelen bekleding en de geur van popcorn (echt: bioscopen waar je geen popcorn kunt kopen zouden verboden moeten worden), ook al koop je die natuurlijk gewoon bij de Appie, want die is veel lekkerder en je bespaart gelijk 4 euro 30.

Voorstraat 89

13. Winkel van Sinkel

Of dit echt als vermaak telt is discutabel, maar als ik overdag naar de wc moet, doe ik dat zonder uitzondering bij Winkel van Sinkel. Ik eet er nooit wat, want de service is vreselijk, maar ze zullen me er waarschijnlijk alsnog herkennen inmiddels.

Oudegracht 158

14. Wilhelminapark

Mijn lievelingspark is het Wilhelminapark. Ik kwam hier vroeger altijd met mijn oma om te voetballen, en ook al is daar geen glansrijke carrière uit voortgekomen (zie het voor je), toch is dit nog steeds een van mijn favoriete plekken in Utrecht. En er zit een Appie vlakbij, waar ik altijd eerst even stop om goedkoop eten te halen voor tijdens mijn zen experience in het park.En ten slotte leef ik mijn materialisme uit bij:

15. Bijenkorf

Deze winkel heeft me altijd geïntrigeerd door de luxe. Mijn op geld beluste ziel leefde vroeger al helemaal op bij het idee dat ik later rijk zou zijn en dan Dingen kon Kopen bij de Bijenkorf. Ik zie het als een soort museum, loop er vol ontzag doorheen en durf weinig tot niks aan te raken. Met Kerst is het helemaal een sprookje, wanneer het hele gebouw oplicht met duizend kleine lampjes en de etalages ware kunstwerken zijn.

St Jacobsstraat 1 A

16. Home Stock

Museum nummer 2: de mooiste woonwinkel ooit. Ook gelijk best prijzig dus, maar de entree is gratis. En de medewerkers zijn heel aardig.

Oudegracht 176

17. Broese

Bij deze grote boekhandel hebben ze niet alleen leesboeken, maar ook prachtige fotoboeken en reisboeken waar ik uren in kan staan bladeren. Ik ga hier altijd heen als ik tijd te doden heb. Trouwens, ze verkopen er ook lp’s.

Stadhuisbrug 5

18. Interglobe

Dit is een van Utrechts verborgen pareltjes, of Hidden Gems, voor jullie vieze Nederlandse taalverlaters. In deze kleine, ouderwetse reisboekhandel kun je je reizigersdromen helemaal uitleven, of reisadvies vragen aan de expert die de winkel runt.

Vinkenburgstraat 7

19. Plato

Nu we toch in het ouderwetse straatje zitten: Plato is een heerlijke winkel vol met lp’s van alle soorten muziek (behalve misschien lowercase, dat gekenmerkt wordt door ‘extreem zachte, bijna onhoorbare geluiden’, of Scottish pirate metal, waarvan de naam voor zich spreekt). Soort van vereiste is wel dat je een platenspeler hebt, tenzij je hoofd toevallig een draaimechanisme bevat of je van plan bent gewoon heel hard met een naald rondjes te gaan draaien over dat ding heen, maar dat lijkt me sterk. Maar rondkijken kan altijd.

Voorstraat 35

20. Vintage Island

Voor tweedehands kleding ga ik liever naar Vintage Island dan naar Episode, omdat ze hier meer échte vintage dingen hebben, die je niet snel ergens anders zult tegenkomen. Zoals twee hele muren gevuld met cowboylaarzen. Ik noem maar wat.

Zadelstraat 39

Dat maakt een mooie lijst van 20 plekken, een prachtig rond getal, speciaal voor de OCD’ers onder ons. Ik hoop dat jullie hier iets mee kunnen!

Credits 1e foto: Baroeg Mulder

Reacties  

# Lien 13-09-2019 14:07
Ja, ik heb besloten dat ik niet ga verhuizen voorlopig :)
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer

Plaats reactie


Blijf op de hoogte!